Sylvia Hoisie a inventat Polidinul

Putini stiu ca si Romania a fost in topul producatorilor de vaccinuri cu al sau Polidin, creat de cercetatoarea Sylvia Hoisie. Vaccinul a facut treaba buna pana acum cativa ani cand legislatia europeana a „impus” ca acesta sa fie scos din productie. Probabil ca au fost semnale ca ceva ar trebui imbunatatit, in general dau crezare institutiile medicale europene, desi am si dubii ca de fapt scopul a fost pur si simplu sa ne aduca la stadiul de imnportatori in loc de producatori. Acum ceva timp s-a decis reluarea productiei pentru Polidin, dar nu sunt sigur ca s-a si facut treaba asta.

Sylvia Hoisie a inventat Polidinul

Nu stiu cat bine ne-a facut noua romanilor Polidinul incepand cu 1966, dar este cert ca a ajutat in atatea situatii cand nu erau alternative incat ar fi incorect sa nu ne mandrim cu vaccinul 100% romanesc. Am mai fost noi pionieri si in alte domenii, dar uite ca incet dar sigur ne indreptam catre pauza totala. Interesant este ca nu are contraindicatii si efecte adverse. Da, durea putin cand ti-l faceau, l-am facut cu totii in anii comunismului. L-au facut si altii dupa Revolutie, pana cand a fost interzis.

De ce a fost interzis Polidinul? Pai in 2012 s-a dat STOP la productia de Polidin in Romania – oricum se facea doar la noi – cu substante romanesti, dar uite ca UE a venit cu cerinte noi, in special pentru a folosi doar chestii standadrizate. Asa ca am ajuns sa importam mai intai tot felul de substante si am sfarsit prin incetarea productiei. Asta la Iasi, dar se poare relua productia la Bucuresti la Institutul Cantacuzino, dotat modern, dupa ultimile cerinte ale Uniunii Europene.

Mai interesant este faptul ca nu exista inlocuitor pentru Polidin, iar pentru a reface „reteta” e nevoie iar de cercetari in domeniu. Sincer eu as fi mers in strainatate sa-l produc, pentru ca e ceva ce nu e ok sa se piarda. Ok, nu stiu cum il aducem inapoi in Romania, dar parca la cate epidemii sunt acum, poate ca in China ar fi prins bine. Cine stie, poate ca vom gasi vaccinul in curand in farmacii, poate ca vom reusi sa-l adaptam cerintelor Uniunii Europene. Vom vedea.

Sylvia Hoisie

Sylvia Hoisie a inventat Polidinul


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.