Romania, sub media OECD la testele PISA

Romania este sub media OECD la testele PISA, desi ne laudam ca avem un invatamant cat de cat la nivelul celui din tarile civilizate. Pe primele locuri se afla chinezii, care se pare ca pot aplica ceea ce invata in viata reala. Testele PISA organizate de OECD nu iau in calcul memorarea unor date, formule, etc. ci modul in care copii – elevi si studenti – pot pune in practica cunostintele acumulate in sistemul de invatamant. Suntem depasiti pana si de Ungaria [ de ce nu ma mai mir? ] si Bulgaria. Asadar invatamantul romanesc nu ne prea pregateste pentru viata reala!

Romania, sub media OECD la testele PISA

Iata ca au venit si rezultatele de la testele PISA organizate de OECD pentru anul 2018, iar Romania se afla nu doar sub media Europeana, dar si la coada clasamentului. Sunt tre categorii de teste, de citire, de matematica si de stiinta. Limba in care se sustin testele este cea nationala sau in finctie de caz, limba in car estudiaza studentul. Ei bine, nici macar la citire nu stam prea bine, fiind la toate cele trei categorii codasii Europei.

Pe prima pozitie pe plan mondial sunt clasati chinezii, iar pe plan european estonienii. Romania este in cadere libera inclusiv fata de anul precedent. Oricum nu am reusit sa luam peste 500 de puncte niciodata. Vreti motive de bucurie? Moldovenii sunt sub noi! Suntem la nivelul Uruguaiului. Alo! Ministerul Invatamantului aude?

Am privit mai atent graficul, slava Domnului ca totusi i-am depasit pe bulgari. Dar ungruii sunt peste noi, la fel si Irlanda sau Finlanda, dar pe cine mai mira asta ceva. Vreti lista completa? Luati de aici si verificati singuri. Cel mai rau stam la stiinta, adica nu putem pune in practica mai nimic, cel mai bine la matematica – oricum sub media mondiala sau europeana! Ultimul loc este ocupat de Filipine, cu putin peste 300 de puncte.

PISA teste OECD

Romania, sub media OECD la testele PISA

 


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.