Limba valaha, limba moldoveneasca si limba romana

Cred ca inca mai e la moda sa se discute daca exista sau nu limba moldoveneasca, dar nimeni nu a intrebat de limba valaha – oare ce limba vorbeau curtenii lui Mircea cel Batran sau Vlad Tepes? Mai am o nelamurire pe care nu reusesc sa o satisfac: oare daca descalecarile in tarile romanesti au plecat din Ardeal, poate ca de fapt limba romana de acolo provine, altfel de ce ar vorbi aceiasi limba? Se spune ca atat Dragos cat si Negru Voda au venit din Ardeal, dar oare au venit si au ocupat un teren viran, fara locuitori?

Limba valaha, limba moldoveneasca si limba romana

Maghiarii [ ungurii ] erau destul de puternici pe la anul 1000, oare cum de nu au reusit sa-i cuminteasca pe fugarii Dragos sau Negru Voda? Oare au migrat romanii din Ardeal atat de multi si totusi au ramas majoritari? Ar mai fi o nedumerire: sa zicem ca nu prea erau bastinasi prin Tara Romaneasca si Moldova, astia s-au inmultit asa de tare ca au ajuns mai multi ca in Ardeal?

Sa nu fie oare nicio legatura intre Taratul romano-bulgar si romanii de azi si de ieri? DA, eu le zic romani, dar putem sa le zicem cumano-gepido-vizigoti, ca tot aia este. Important este ca sunt locuitorii de ieri ai Romaniei de azi. Ciudat este ca nu ni se explica ce limba vorbeau ei, ar fi mai simplu sa raspundem apoi la intrebarile legate de legitimitatea limbii romane, de continuitate, etc.

Vecinii nostri mai de departe sau mai apropiati ne-au zis mereu geti pana pe la anul 1000, iar abia pe vremea lui Mircea cel Batran am devenit mai cunoscuti in Europa. Nimeni insa nu s-a straduit sa ne laude limba, desi sunt izvoare istorice care amintesc de o limba latina vorbita in zona. De limba vlaha insa niciun cuvant, parca ai zice ca astia vorbeau intr-o limba care nu exista de fapt. Iar ca sa vezi minune, vlahii au fost amintiti pentru prima data [ descoprita pana acum, cine stie ce ne rezerva viitorul ] deci au fost amintiti in Moldova. Ca sa vezi!

Evident ca limba romana moderna este o amestecatura latinizata a altor limbi din zona [ limba turca si slavona predomina ], observam acelasi fenomen in Republica Moldova si azi, prin folosirea cuvintelor de origine rusa moldovenizate. Asadar nu putem compara limba de azi cu cea de acum 1000 de ani, in mod evident. Nu mai zic ca ne-am frantuzit bine acum 200 de ani. Dar tot nu am descoperit care era limba vlahilor din Tara Romaneasca.

Cum nu avem prea multe scrieri din anii aceia [ 1000 – 1500 ] nu prea stim [ cu certitudine ] cum isi numeau localnicii limba, dar sa nu facem confuzii: si azi moldovenii isi mai zic moldoveni, bucovineni, fara a avea pretentia ca nu sunt romani. La fel cum si oltenii se numesc evident olteni, ardelenii ardeleni, dar si moti, banateni, etc. Probabil ca am auzit cu totii de scrisoarea lui Neacsu, prima dovada a existentei limbii romane. Adica mai pe scurt deja in 1521 vorbeam romaneste.

DA, am scris cu litere chirilice adaptate vocabularului romanesc, este adevarat si nu trebuie sa ne mire, suntem o tara balcanica, ba mai mult, am trecut la Calendarul gregorian in  1919, asta insa nu dovedeste decat ca am fost ca si acum, conservatori multa vreme. Acum ai sa te intrebi de ce vorbesc limba romana in Timoc. Pentru ca limba timoceana nu prea exiasta, iar sarbii ne zic si azi vlahi [ ma rog, ar fi fost mai corect sa-i zica limbii lor, vlaha.

Limba valaha


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.