De unde vine expresia „copil din flori”?

Ma intreba un cititor de unde vine expresia „copil din flori”, ca ce inseamna stim cu totii. Ei bine, din viata la tara [ nu cea experimentata de  Duiliu Zamfirescu in romanul omonim, ci cea pe care o aveau romanii cu secole in urma ] vine explicatia expresiei noastre. Hai sa vedem, cum era viata asta acum 200 de ani. Pai fetele erau tinute din scurt de tatal autoritar. Asa ca unde crezi ca se vedea cu iubitul ei? La gard sau in gradina, care nu era nici in batatura casei, dar nici in sat. Ce era gardul? O protectie a casei, ca fix de acolo vine cuvantul, inclusiv gardul.

De unde vine expresia „copil din flori”?

Asadar unde puteai sa faci un copil, in gradina printre flori. Gata, am explicat intr-un mod simplu expresia si provenienta ei [ copil din flori ]. Unde-i da flacaul un sarut fetei iubite? Peste gard. Ala de nu se putea abtine, mai facea si altele printre gard, asa cum zice vorba aia cu fata popii care-ti da napi printre gard. Dar eu vreau sa merg mai departe si sa te intreb la randul meu, oare de unde vine experesia casa de piatra?

Imediat gandul te duce la faptul ca o casa de piatra este mai durabila, deci asta ii doresti cuplului, sa dureze casnicia cat casa aia de piatra, nu una din lut, gata sa o ia apa la prima viitura. Bine, chestia asta cu casele durabile mai vine si din povestea celor trei purcelusi. O stiti voi. Dar daca mergi mai adanc si sapi, sau cobori in istorie, o sa descoperi ca la evrei, pietrele erau oamenii de fapt. Mai stii ce a zis Isus lui Petru: tu esti piatra pe care o sa-mi cladesc biserica.

Deci pana la urma mai corect ar fi sa ai o casa pe piatra, nu de piatra, dar asta e o discutie prea lunga si prea filozofica. Pentru ca in timp lucrurile se schimba si asa ajunge o urare sa insemne altceva, sau sa-si schimbe chiar forma. Alte idei ar mai fi ca prin secolul 17 romanii au avut voie sa-si faca in Ardeal case de piatra, biserici, etc. Adica mai durabile, mai mari, si iata ca acum cand intri in randul oamenilor, sa-ti faci si tu o casa de piatra, impreuna cu sotia. Asa sa fie? Eu cred ca totusi expresia casa de piatra se refera la temelia casei, care evident trebuie sa fie din piatra, deci o casa fara temelie e ca si o casnicie fara dragoste, respect, etc.


Poate vrei sa citesti si:

  • Nu sunt noutati la acest subiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.