Cum iti iau bancile banii din buzunar

Am ajuns sa nu mai suport bancile acum, desi era mai normal sa simt asta pe vremea cand plateam 120% dobanda la credite. Doar ca pe vremea aia erau doua chestii diferite, prima era ca eram prieten cu directorul de la BankCoop – poate de ai au si dat faliment, iar pe de alt aparte aveai de ales ce faci, lucrezi sau nu cu banca. Acum e obligatoriu sa lucrezi cu bancile, noroc ca mai exista si schimb valutar pe strada. Altfel cred ca te uscau de bani. Hai sa va fac in mic calcul, ce se intampla cu banii tai daca primesti lunar 1000 de euro – sa zicem la BCR ( desi nu e nicio difrenta intre bancile romanest, toate te jefuiesc la drumul mare).

Cum iti iau bancile banii din buzunar

Vedem graficul Euro – Leu mai jos si cursul oferit de BCR la schimb. Observam ca iti da mai putin pe un Euro si iti cere mai mult, asa peste noapte. OK, intelegeam daca trendul era acelasi si la cumparare si la vanzare, creste unul, creste si altul. Dar nu. Deci sa zicem ca primesti in contul de lei – ca daca iti faci cont in Euro, nu prea ai cum sa-i scoti – 1000 de bistari. Evident primesti pe ei 4.802 de lei. Cu ei te duci sa faci la loc Euro si ai capatat 970 de euro, gaura 30 sau in lei cam 148 de lei. Nici nu simti, asa-i?

Hai ca m-am trezit si am vazut ca la prima parte m-am inselat, ma uitam invers la coloane. Adica da, iti cer mai putin cu 2 bani ca sa iei 1 euro si iti da in plus tot 2 bani, adica am castigat 4 bani fata de weekend. Ca sa nu fie dubii, cursul BNR era azi 4,874 – 7 bani diferenta, la 1000 fix 73 de lei, plus la fel in sensul invers, iata cum apare cei 148 de lei gaura in buget. Nu mai zic de comision de conversie, ala e basca. Pai ce comision sa mai iei maica daca oricum imi iei la diferenta de curs?

Nu stiu de ce fac asta? Periodic ma plang de banci, pana in ziua in care o sa renunt definitiv la Romania! Uite asa, renunt la cetatenie – ca si asa am doua – si adio si n-am cuvinte! Problema mea e ca nu ma simt deloc neamt, inca ma simt roman. Dar intr-o buna zi am sa clachez si pa si pusi.


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.