Cum imi cumpar o casa in Ungaria

Multi ar vrea sa-si ia o casa in Ungaria, dar nu prea stiu cum sa faca asta. Nu ca ar fi prea greu, e aproape ca in Romania, cu mici exceptii. Toti cetatenii tarilor din Uniunea Europeana pot avea proprietati in oricare din tarile membre. Deci si romanii pot avea o casa in Ungaria, legal si fara nicio opreliste. Principalul lucru este sa gasesti casa care-ti place si sa ai banii. In rest merge la fel de usor ca si la noi in tara. Diferenta vine din faptul ca in Romania mergi la notar, pe cand in Ungaria la avocat.

Cum imi cumpar o casa in Ungaria

Asa cum ziceam mai sus, in Ungaria cand cumperi o casa mergi sa faci actele la un avocat. Acesta se ocupa de tot ce tine de vanzarea casei, inclusiv de corectitudinea platilor catre furnizori, taxe si impozite. Te costa intre 200 si 300 de euro serviciile astea, primesti actele finale acasa – alegi tu adresa, care poate fi in Ungaria la noua casa sau in Romania [ sau poti merge sa le ridici direct de la avocat – te suna si te anunta].

La perfectarea actelor ai nevoie de doi martori, evident in afara de vanzator si cumparator sau familiile lor. Taxa pentru proprietate se plateste anual [ la tara, nu stiu inca cum e la oras, la apartamente ], este de fapt o taxa locala ce este in general 4000 de HUF si se poate plati in doua transe. Mai ai de platit la primarie pentru gunoi, cam tot atat.

Costul vietii in Ungaria

In general viata este la fel ca si in Romania, poate un pic mai scumpa – depinde de unde cumperi. Lemnul si fierul, sau in general materialele de constructie sunt un pic mai scumpe. La combustibil este cam tot acelasi pret, foarte variabil insa in functie de zi si PECO. E de preferat sa aveti aproape LIDL, Penny sau Tesco. Apa este destul de scumpa, dar nu exagerat. La fel si curentul sau gazul. Se plateste la toate taxa de contuar, adica ai nu ai consum, tot ai de plata. Nu e scump, dar trebuie platit lunar – la gaz nu ai cum sa platesti anual [ am inteles asta de la mai multi romani care nu locuiesc acolo tot anul ], asa ca daca nu ai centrala pe gaz, poti sta lejer pe butelie.

Legumele sunt in general la 1 euro/kilogram, piata taraneasca nu prea exista la tara si nici in micile orase e langa granita. In schimb pentru 300 de HUF poti vinde lejer la piata locala atunci cand este, doar cu actul care dovedeste ca stai la tara! Se cam cumpara orice.

Romani in Ungaria

In general pe langa granita romaneasca sunt foarte multi romani – sau maghiari mutati din Romania care au casa in Ungaria. In anumite localitati sunt si scoli in limba romana, insa evident ca nu in prea multe. Mereu insa se va gasi cineva sa va ajute, care stie romaneste. Oriunde! Daca te muti intr-un sat vei afla repede care sunt romanii, unde stau si mergand in vizita o sa vezi daca vrei sau nu sa ai de a face cu ei.

Nu va luati dupa vorbe, ungurii sunt de treaba, evident daca nu incerci sa le explici tu cine a fost primul in Ardeal. Adica fara politica si totul e super OK. Nu discuti despre Orban, etc. Auzi discutii pe tema asta? NU te baga! Daca aveti intrebari, le asteptam si va raspundem cu drag.

Casa moderna

Cum îmi cumpăr o casă în Ungaria


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.