Copii capsunarilor de Sara Olausson

Copii capsunarilor” este o carte scrisa de Sara Olausson, o suedeza cam urata si cam rau intentionata. Este o carte despre romani si viata in Romania, vazuta prin ochii ei si a unei cersetoare pe care zice ea, a cunoscut-o la usa apartamentului ei. Problema mea nu este ca a aparut o astfel de carte, ci faptul ca a fost numita de autoritatile suedeze ca fiind cea mai buna carte pentru copii. Apoi a fost propusa ca lectura pentru copii de clasa a 7-a. Faptul ca aceastda carte i-a declansat lui Mario, un copil roman stabilit de doi ani in Suedia cu familia, traume grave, e partea a doua a povestii.

Copii capsunarilor de Sara Olausson

Daca titlul nu o dadea de gol, poate as fi crezut-o pe Sara Olausson ca fiind inocenta, dar  „Jordgubbsbarnen” – in traducere Copii capsunarilor spune cam totul despre intentiile ei. Sa fie muzica suedeza predestinata filmelor pentru oameni mari ca cele in care au jucat cei de la ABBA? Asta sa fie cultura suedeza? Ca uite, avem exemple, nu-i asa? As mai continiua cu cazul celebru a celui pentru care nu exista pedeapsa in legislatia lor, sa generalizam si sa spunem ca asta este ADN-ul suedez?

Da, din pacate asta e soarta noastra a romanilor, va fi asa pana cand aceste aspecte negative vor dispare, macar in proportie de 80%. Pana atunci vom fi numiti capsunari, desi vorba lui Teo, de ce nu-si culeg astia capsunile singuri? Ca asa au ajuns unde sunt, pe munca si sudoarea saracilor.

Am o colega de liceu stabilita in Suedia, e medic. In locul ei as veni acasa, sau ma rog, intr-o tara mai calda cu ziua de 24 de ore. Panarama ai de carte a fost propusa pentru marele lor premiu: Augustpriset. Asta pentru ca de fapt este un mit faptul ca acolo sunt civilizati, ca uite au ajuns la un alt nivel. Nici pe departe, o dovedeste cazul lui Mario si cartea asta – Copii capsunarilor de Sara Olausson. Daca credeti ca asta va fi ultimul exemplu de genul asta, atunci sunteti mai naivi decat era Anamaria cand o pacaleam eu ca pot sa fac sa apara bananele de nicaieri.

Ceva ma mai mira la aceasta distinsa doamna Sara Olausson, faptul ca desi titlul cartii este despre capsuni, in carte ne spune despre cersetori. Adica de ce nu e ceva de tipul Print si cersetor, daca asta e tema cartii? Pe de alta parte cam asta e realitatea, multi romani si-au lasat [ ababdonat ] copii ca sa faca bani in afara. Multi deja si-au luat la ei copilasii, s-au dezradacinat cu totul. Dar asta este o alta poveste, o sa o discutam cu alta ocazie.

Copii capsunarilor

Copii capsunarilor de Sara Olausson


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.