Cel mai mic stat din lume

Precis la interbarea: care este cel mai mic stat din lume o sa raspundeti fie Luxemburg, cei mai intuitivi o sa zica ca este Vaticanul cu cei 836 de locuitori ai sai, dar nimeni nu se va gandi ca exista o tara cu doar 50 de locuitori, se afla tot in Europa si se numeste Principatul Sealand. Da, are un suveran si are si moneda proprie, asa ca este un stat in toata regula. Chiar daca de exemplu Monaco are doar 2 km² si este de fapt un orasel pe o plaja, are 32.000 de locuitori, in marea lor majoritate milionari. Dar Principatul Sealand exista cu adevarat asa cum puteti vedea si pe WikiPedia.

Cele mai mici tari din lume

Deci am stabilit deja ca Principatul Sealand este cea mai mica tara din lume, atat ca suprafata cat si ca numar de locuitori. La ultimul recensamant avea 27 de locuitori [ in 2007 ], acum se pare ca au ajuns la 50. Suprafara sa este de doar 0,004 km², iar PIB-ul pe cap de locuitor este egal cu al Romaniei! DA, nu e chiar mult, dar le face in ciuda britanicilor. Suveranul este din 1967 de cand a devenit stat independent, Paddy Roy Bates.

Din pacate Principatul Sealand nu este recunoascut de catre niciun stat ONU, asa ca desi ar fi interesant sa luati cetatenia acestui stat, nu puteti merge nicaieri cu pasaportul emis de el. Chiar daca se zice ca au primit cetatenia aproape 50 de persoane, pe insula nu au locuit niciodata in acelasi timp mai mult de 10 persoane. Pacat, ar fi putut sarbatori macar Anul nou impreuna.

Asadar Sealand este exact ce-i spune si numele, o platforma parasita unde un zambaret a decis sa-si faca o tara, s-a declarat monarh si asta a fost tot. Evident ca britanicii nu vor sa le dea apa la moara, ii lasa sa se joace de-a tara. In schimb evident ca Vaticanul, Monaco si Nauru sau Tuvalu sunt cele mai mici tari din lume, recunoascute de comunitatea internationala. Nauru este o insula mititica unde locuiesc 13 mii de suflete. Tuvalu este deasemenea o insula din Pacific.

Principatul Sealand

Cel mai mic stat din lume – Principatul Sealand


Poate vrei sa citesti si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.